Tapates Nedir?

Tapates geçmişi M.Ö 800 yıllara dayanan Frig medeniyetine ait dokuma kültüründen doğan halı ve kilimlerin adıdır. Diğer bir i,smiyleTapetes olarak da bilinmektedir. Anadolu'dan bütün dünyaya yayılan bir dokuma uygarlığından rahatlıkla bahsedebiliriz. Bu bereketli toprakların kökleri eskilere uzanan sanat ve medeniyetler buluşması da diyebiliriz. Elbette ki bu durum Anadolu coğrafyasını daha da gizemli kılmaktadır. Anadolu kültürünün adeta bir betimlemesi olan Tapates kilimleri bir ürün olmaktan çok bilgininemeğinalın terinin izlerini günümüze taşıyan belki de en önemli eserlerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.



Tapates Hangi Uygarlığa Aittir?

Tarihin babası Heredotos'a göre Makedonya'da yaşayan Trak boylarından biri olan ve daha sonraları Anadolu'ya göçen Frig Uygarlığına aittir. Yani Trakya'dan Anadolu'ya göçen bir medeniyetin izidir aslında tapates.. Yaklaşık 400 yıl kadar süren bu göçler Hitit uygarlığın sonlarına doğru yoğunlaşmış. Günüzmüzce ifade edecek olursak balkanlardan gelen bu göç rüzgarı Anadolu'da yeni bir Frig Uygarlığını doğurmuştur. "Eski  Antik Yunan Yazarı Homeros'un İlyada isimli kitabında Sakarya nehri boyunca yerleştiklerini ifade eder."  Polatlı (Gordion) merkez olmak üzere Ankara, Sakarya, Eskişehir ve Kütahya çevresi Frigya diye anılmıştır. Tapates halı ve kilimlerininde bu çevrede doğup büyüyerek sanatsal bir noktaya geldiği anlaşılmaktadır.


Tapates Hakkında Bilgiler Nelerdir?

  Dünyaca ünlenen Tapates kilimleri Frig uygarlığının Anadolu ve çevresine yerleşmesiyle bu topraklarda dokunmaya başlanmıştır. Hem kullanım hem de süs eşyası olarak zaman içerisinde tüm dünyanın gözdesi olmuştur. Geliştirilen tekniklerle daha sanatsal hale getirilmiştir. Altın yaldızlı kumaşların üzerine desenli motifler işlenmesi sanat ve estetiğin o dönemde geldiği noktanın bize ip uçlarını vermektedir.

Tapatesi Kim Buldu? 

 Frigya bir çok sanat dalına merkez olduğu gibi dokuma sanatında da tekstil ve kilim ürünleri ile ünlenmiştir. Arkeologların yapmış olduğu Gordion (Polatlı) kazılarında parçalar halinde frig tekstil örneklerine ulaşılmıştır. Dolayısıyla Tapatesi ilk Frigler bulmuştur.

Tapates Kime Ait?

 Tapates halı ve kilimlerin Frig medeniyetine ait olduğunu söyleyebiliriz. M.Ö 8. yüz yıla ait yapılarda bulunan dokuma tezgah ağırlığı, Frigya'da tekstil sanayiinin gelişmiş olduğunun kanıtıdır. Türk kilimlerin atası olan ve tapates  adını taşıyan Frig halı ve kilimleri, dünyanın en sevilen malları arsında olduğu bilinmektedir.

Tapates Neyden Yapılır? 

Yapılan tarih araştırmalarında, altın simle kumaş üzerine nakış işlemenin bir Frig buluşu olduğu söylenir. Geometri desenleri ile motiflerin simle kumaş üzerine uygulanması Tapates halı ve kilimlerinin bizlere neyden yapıldığı hakkında bilgiler verir. Aslına bakılırsa renkleri harmanlayıp şekiller ile göz zevkine hitap etmeleri fevkaladenin fevkinde bir durum. Sıradanlığın dışına çıkarak eserlerde geometri desenini dokumada, mimaride, metal eşya ile ahşap mobilyalarda uygulayarak o dönemde sanatın nirvanasına ulaştığı görülmektedir.

Frigler ve Tapates Adı Verilen Halı ve Kilimler

  Anadolu'da bu güzellikleri başlatan ve yaşanmasına vesile olan Frig uygarlığıdır. Frig'ler dokuma sanatını, yani Tapates halı ve kilimlerinin ismini bütün kuşaklara duyurmayı başarmıştır. Milattan önce başlatılan halı ve kilimlerdeki bu değerin yüzyıllar boyu yaşatılarak günümüze ulaşmayı başarmıştır.



 Günümüzde de klasik ve modern halı modellerinin, bu topraklarda aynı heyecanla dokunarak sizlerin beğenisine sunuluyor. Emek harcanarak dokunan halılar geçmişteki ismine bağlı kalarak Tapates.com online halı mağazasında satışa sunulmaktadır. Bu coğrafyanın bereketi ve tecrübesi ile dokuma sanatını daha ileriye taşımak, asırlar ötesi dokuma mirasına da katkı sunmaktır. Halı ismiyle tarihte özdeşleşen Tapates, eskiden olduğu gibi günümüzde de yaşam alanlarınıza mutluluk katmaya devam ediyor.

Ayrıca tapates.com'dan Tarih Tutkunlarına özel kampanya fırsatıyla Tapates Halılarına %20 indirimli sahip olabilirsiniz! Bu fırsatı kaçırmamak için hemen şimdi beğendiğiniz Tapates halı modellerini sepetinize ekleyin! Sepete eklediğiniz ürünlerde sipariş sayfasında kupon kodu kısmına "tapates20" yazarak, evlerinizi tapates halıları ile güzelleştirme fırsatını kaçırmayın!